Ovidiu Mihăilescu

O cronica a spectacolului de la Cluj(multumesc Ioana)

Written on 9 decembrie 2011   By   in Blog, Folk

Ovidiu Mihăilescu, înapoi la Cluj

Posted by FlipFlop On 07/12/2011

ovidiu-fbUnul dintre folkiștii care nu călcaseră prea des prin Cluj în ultimii ani era Ovidiu Mihăilescu. Ei bine, lucrurile s-au schimbat aseară, cu ocazia concertului acestuia din Janis Stuf, desfășurat în cadrul Școlii de Folk din această săptămână.

Ceea ce poate nu foarte mulți știam ne-a fost dezvăluit încă de la prezentarea artistului, făcută de Emeric Imre, amfitrionul serii, și anume faptul că Ovidiu Mihăilescu și-a petrecut ani buni la Cluj, mai precis a locuit aici între anii 1988 și 1996, în acest oraş fiind născut chiar și primul copil al artistului.  Astfel, reîntoarcerea a fost una cât se poate de naturală, dorită și așteptată, iar atmosfera cu care Ovidiu a fost întâmpinat s-a dovedit a fi în totală concordanță. Prieteni vechi, viitori sau simpli admiratori, s-au adunat aseară să împărtășească, împreună, voia bună „dictată”, cu zâmbet cald pe buze, de artist.

Cum e Ovidiu? Incredibil de simpatic. Talentat, nu-i vorbă, astfel de aprecieri sunt luate din oficiu. Cu un râs molipsitor și o energie ușor de „citit” total independent de vreo formă de manifestare, iscusit mânuitor al chitarei și stăpân pe vocea sa, Ovidiu face cinste folkului din orice unghi privești. Fie că e vorba de comunicarea cu publicul, de muzica pe care o face, ori de simpla atitudine, transparentă în fața celor prezenți. Iar acestea sunt „ingredientele” necesare pentru un spectacol reușit.

Bineînțeles că publicul putea fi şi mai numeros şi mai tăcut, dar astea nu fac de această dată nici o parte a subiectului cronicii mele, întrucât nu au ajuns la statutul de probleme. Mesele au fost toate ocupate, iar cei care au vorbit n-au făcut-o la nesfârșit, uitând de faptul că în fața lor avea totuși loc un concert, cum s-a mai întâmplat în alte rânduri. Atunci de ce-am spus asta? În speranța că e totuși loc de mult mai bine în ceea ce privește atitudinea publicului, cu-atât mai mult atunci când vorbim despre un concert la care intrarea este liberă.

Playlist-ul prezentat aseară a fost unul divers, format printr-o combinație, inspirată și echilibrată, din piese mai vechi, mai noi, alerte ori domoale, de dragoste și de protest intelectual. Prima parte a concertului ne-a oferit spre ascultare piese precum Fericit, nefericit, Ninge iar, Rondul de noapte, Carnavalul, Imperfect, Cipilica, Tamara, Garduri și borduri, Țară mică, Romanță cu Salvador Dali și Muntele (dedicată bunului prieten Emeric Imre, acesta având la rândul lui o piesă compusă pe același versuri ale lui Adrian Păunescu), câteva dintre acestea fiind scrise chiar la Cluj, în perioada pe care artistul a petrecut-o aici. Cea de-a doua parte a concertului, precedată de o pauză de aproximativ 15 minute, a început cu un mini recital al lui Ionuț Mangu, care ne-a ținut plăcut ocupați timp de patru piese – Hașuri, Mai Stai, La răscruce și Dana. Odată cu întoarcerea invitatului principal al serii pe scenă, muzica s-a scurs în același registru potrivit îmbinat, reprezentat de melodii dintre care amintesc Căpșuni, Ploaie albastră, Tantra Yoga, Lili, Superman, Tânăr și liber. Iar pentru că se cerea să mai fie și-un bis, iar publicul s-a arătat suficient de insistent, aplauzele susținute ne-au mai adus și o Chinezoaica Tzi Tzen Ceai (cunoscută drept cu featuring cu Daniel Iancu).

Astfel, după un concert care m-a umplut de o bucurie sinceră, ca de copil, care nici n-aș putea spune clar unde-și are rădăcinile, am rămas cu certitudinea că am avut ocazia de a mai întâlni un alt om extraordinar. Bun cantautor, cu un simț dezvoltat al frumosului, al sensibilului, dar capabil, în același timp, de un tip de aciditate dureroasă ce se ţine departe de vulgaritate. O bună combinație, zic eu, la care adăugăm zâmbetul sincer și molipsitor de care vorbeam mai devreme. Iar ce rezultă din toate astea, vă invit să descoperiți singuri data viitoare, pe care ne-o dorim a fi cât mai apropiată.

Ioana-Cristina Teodorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *